WeLcOmE 2 my Blog,Miss Amni....:)

Hello.Welcome 2 my blog yg pnuh dgn ksh gembira,seram,cinta, geram,marah,happy,rase cam nak tikam n more..Hope u happy n smile while reading my blog..

Monday, October 10, 2011

Surat Kiriman Tidak Rasmi

hai,guys!hari ni,aq nk tulis /karang sendiri karangan surat kiriman tidak rasmi dkt dlm blog niey.so,tgoklh ,yer!owh!n 1 more,CiNTA SEINCI xkan diterbitkan (chewah!)sehingga i x hbs periksa!so,tgoklh yer i tulis contoh surat kiriman tidak rasmi ni.

Anda terpaksa berpindah ke sekolah lain atas sebab ayah kamu terpaksa berpindah tempat kerja.Tulis surat kepada kawan kamu untuk menyatakan tentang sekolah baru kamu.

Rangka Karangan:

Pendahuluan:

 1. Apa khabar.
 2. Semoga sihat selalu di samping keluarga.
 3. Kami sekeluarga di sini sihat-sihat belaka.
Isi-isi penting:

 1. Tujuan menghantar surat ini.-menceritakan tentang sekolah baru.
 2. Rakan -rakan di sini peramah,baik hati dan bijak.Mereka membantu saya untuk menyesuaikan diri dengan sekolah itu.saya sudah mendapat kawan baru di sekolah itu.
 3. Kelasnya sentiasa bersih ,cantik,selamat dan ceria.Murid -murid di situ pandai menjaga kebersihan kelas mereka.Mereka akan mengutip sampah yang bertaburan.
 4. Mempunyai makmal komputer yang canggih.Memudahkan murid-murid membuat kerja yang disuruh guru.Semua warga sekolah yang menggunakan makmal komputer tidak menyalah gunakan kemudahan tersebut.
                                                                                                                                   No,2 JalanP11A1/11
                                                                                                                                   Presint 11,62300,
                                                                                                                                   Wilayah Persekutuan,
                                                                                                                                   Putrajaya.

     Menemui saudari Shasha yang berada di Kota Kinabalu,Sabah.Apa khabar saudari di sana?Semoga saudari sihat selalu di samping keluarga tercinta.Kami sekeluarga di sini sihat .

     Saudari,
     Tujuan saya menghantar surat ini adalah untuk menceritakan tentang sekolah baru saya di sini.Saya kini bersekolah di Sekolah Kebangsan Convent Bukit Nanas,Kuala Lumpur.Saya dimasukkan ke sekolah ini kerana bapa saya terpak sa berpindah tempat kerja di Kuala Lumpur.Saya di sini amat merindui saudari.

   Sahabatku yang disayangi,
   Pada mulanya,saya berfikir yang saya tidak akan mendapat kawan baru di sini.Tapi,itu salah.Kawan-kawan di sini amat peramah,baik hati dan bijak.Merekalah yang membantu saya untuk menyesuaikan diri di sekolah itu.Saya amat suka pada mereka kerana mereka melayan saya dengan baik.Saya amat menyenangi mereka.

   Kelas di sini amat bersih,cantik,selamat dan ceria.Kelasnya membuatkan saya lebih bersemangat dan selesa untuk belajar.Murid-muridnya sangat sukakan kebersihan dan kekemasan.Mereka akan mengutip sampah yang bertaburan.Mereka sering memenangu anugerah kelas terbersih,tercantik dan terceria.

   Saudari,
   Sekolah ini juga mempunyai bilik-bilik khas seperti makmal matematik,bilik muzik dan makmal komputer.Makmal komputer di sini amat canggih.semua warga sekolah yang  menggunakan kemudahan ini tidak menyalahkan gunakan kemudahan yang diberi oleh pihak kerajaan.

   Kawanku,
   Sampai di sini sahaja saya menulis surat ini.Saya ingin meminta maaf andai kata tersilap kata.Saya berharap awak akan mendapat kawan baru untuk menggantikan saya.

   Sekian,terima kasih.

5 comments:

 1. Saya berharap awak akan mendapat kawan baru untuk menggantikan saya.

  macam tak best je ayat tu....maybe boleh tukar kepada

  Saya berharap awak tidak akan melupakan saya dan kita akan tetap bersahabat sampai bila-bila.....

  ReplyDelete
 2. format salah,,,,kepala otak hang tulis alamat kat mana ya?????????

  ReplyDelete
 3. Terharu!
  Bagus!!!!!!!!tetapi format salah !!!!!!!!!
  Gambateh! Do your best

  ReplyDelete